در این نوشته می خوانید:
- آیا سدیم مانند شکر به مینای دندان آسیب می رساند؟
- سدیم می تواند استحکام دندان های شما را تضعیف کند
- سدیم باعث خشکی دهان می شود که منجر به بیماری لثه می شود
- برای حفظ سلامت دندان ها و لثه ها، سدیم را در حد اعتدال مصرف کنید.
- غذاهای غنی از کلسیم
- مواد غذایی با محتوای فسفر بالا
- میوه ها و سبزیجات
- دسرهای بدون شکر
- غذای غنی از اسیدهای چرب امگا
- نتیجه گیری
از دوران کودکی، ما همیشه آموزش دیده ایم که به خاطر داشته باشیم خوردن آبنبات، دسر و انواع شکر راهی مطمئن برای ایجاد حفره هاست. دندانپزشکان همیشه می گویند که شکر مینای دندان های شما را از بین می برد، بنابراین اگر می خواهید دندان هایی شاد و سالم دارید، باید در مصرف آن متعادل باشید.
اما نمک چطور؟ آیا به همان اندازه برای دندان ها و لثه ها مضر است؟ خوردن بیش از حد سدیم چه تأثیری روی دندان ها دارد؟امروز، ما به شما برخی از راه هایی را معرفی خواهیم کرد که سدیم روی دندان های شما تأثیر می گذارد. ما همچنین توصیه شده ترین غذاهایی را معرفی خواهیم کرد که برای حفظ دندان ها و سلامت کلی دهان در بهترین شرایط کمک کننده هستند. به خواندن این مقاله ادامه دهید تا بیشتر بدانید!
آیا سدیم مانند شکر به مینای دندان آسیب می رساند؟
رژیم های غذایی حاوی سدیم زیاد، اغلب در دنیای پزشکی به دلیل مشکلات سلامتی زیادی که می توانند ایجاد کنند، از جمله بیماری های قلبی، فشار خون بالا و سکته مغزی، وجهه بدی پیدا کرده اند. اما آیا نمک روی سلامت دندان ها نیز تأثیر منفی دارد؟
خبر خوب این است که نمک به خودی خود هیچ آسیبی به دندان های شما وارد نمی کند. در واقع نمک ابزاری عالی برای حفظ سلامت دهان و دندان است. شستشو با آب نمک برای بهبود آفت ها و محل های تزریق در دهان محبوب هستند. همچنین برای تسکین گلو درد و جلوگیری از التهاب لثه شگفت انگیز است.با این حال، نمک در بسیاری از خوراکی های حاوی کربوهیدرات وجود دارد. فقط به چیپس سیب زمینی، پیتزا، پاستا، سیب زمینی سرخ کرده، همبرگر و هر غذای خوش طعم و فرآوری شده دیگری فکر کنید.
پس چرا بد است؟ خوب، کربوهیدرات ها – همراه با شکر – مقصر اصلی پوسیدگی دندان هستند. نشاسته های کربوهیدرات ها به دندان های شما می چسبند و با باکتری های موجود در دهان تعامل می کنند تا اسید تولید کنند. این اسید همان چیزی است که در نهایت به دندان های شما آسیب می زند و باعث تجزیه مینا می شود.
در حالی که نمک برای دندان های شما کاملاً مفید است، غذاهایی که همیشه آنها را همراه آن می خوریم اینطور نیستند. خوردن تنقلات مورد علاقه خود با کربوهیدرات سنگین و نمکی می تواند خطر ابتلا به پوسیدگی دندان را در آینده افزایش دهد.
سدیم می تواند استحکام دندان های شما را تضعیف کند
در حالی که غذاهای حاوی کربوهیدرات سنگین با محتوای نمک زیاد می توانند از بیرون باعث ایجاد حفره در دندان های شما شوند، خوردن نمک زیاد در واقع می تواند استحکام دندان های شما را از داخل کاهش دهد. دندان ها برای قوی و سالم ماندن به کلسیم متکی هستند، همان کاری که استخوان ها انجام می دهند. با این حال، مصرف زیاد سدیم می تواند کلیه های شما را وادار کند تا مقدار زیادی کلسیم را از طریق ادرار از بدن خارج کنند و در نتیجه از استحکام دندان ها و استخوان های شما می کاهد.
اگر به دلیل مصرف زیاد غذاهای نمکی مقدار زیادی از کلسیم بدن خود را از دست بدهید، فقط برای دندان های شما مضر نیست. این اتفاق همچنین می تواند باعث ایجاد شرایطی مانند پوکی استخوان شود که استخوان های اطراف بدن شما را ضعیف می کند. این اثرات شدید روی دندان ها و استخوان ها باعث می شود که در رژیم غذایی خود نمک کمتری مصرف کنید.
سدیم باعث خشکی دهان می شود که منجر به بیماری لثه می شود
شناخته شده است که غذاهای شور باعث کم آبی بدن می شوند. آب را جذب می کند که می تواند منجر به سندرم خشکی دهان شود. هنگامی که دهان شما به شدت خشک است، این نشانه آن است که غدد بزاقی شما نمی توانند بزاق کافی برای تمیز کردن دهان و خنثی کردن سموم و اسیدهای موجود در آن تولید کنند.
اگر بزاق دهان شما را در برابر سموم و اسیدها محافظت نکند، مینای دندان شما شروع به فرسایش می کند و خطر ایجاد حفره را افزایش می دهد.
کمبود آب در دهان شما همچنین می تواند منجر به بروز بیماری لثه و سایر عفونت های لثه شود. علت این است که وقتی دهان شما توسط بزاق محافظت نمی شود، باکتری ها ممکن است شروع به رشد و تکثیر کنند.
هنگامی که بیماری لثه به درستی درمان نشود، می تواند منجر به بروز تورم و خونریزی دردناک در لثه، بوی بد دهان، دندان های حساس و بسیاری موارد دیگر شود. مطمئناً ارزش ندارد نمک اضافی به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
برای حفظ سلامت دندان ها و لثه ها، سدیم را در حد اعتدال مصرف کنید.
دلایل زیادی برای کاهش مصرف نمک وجود دارند. خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و حملات قلبی را کاهش می دهد. وقتی صحبت از دندان های شما می شود، برای جلوگیری از پوسیدگی و فرسایش دندان های خود، غذاهای شور حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات و قندهای ساده نیز باید در حد اعتدال مصرف شوند.پس، اگر برای محافظت از دندان های خود باید از نمک، کربوهیدرات و شکر اجتناب کنید، چه غذاهایی می توانید بخورید؟ اگر می خواهید دندان ها و لثه های خود را سالم، تمیز و محکم نگه دارید، در اینجا چند نوع ماده غذایی را به شما پیشنهاد می کنیم.
غذاهای غنی از کلسیم
اولین فهرست ما غذاهای غنی از کلسیم است. کلسیم یک ماده معدنی است که نه تنها برای استحکام و ساختار دندان ها، بلکه استخوان فک و استخوان دندان که آنها را در جای خود نگه می دارد، ضروری است. اگر می خواهید دندان های خود را محکم و سالم نگه دارید، مصرف زیاد کلسیم بسیار مهم است. کلسیم یک لایه محافظ در اطراف مینای دندان های شما اضافه می کند. این لایه اضافی از دندان های ارزشمند شما در برابر فرسایش باکتری ها و اسیدهای دهان محافظت می کند. به طور خلاصه، کلسیم نه تنها دندان های شما را تقویت می کند، بلکه از پوسیدگی و فرسایش دندان ها نیز جلوگیری می کند. برخی از غذاها و نوشیدنی های غنی از کلسیم عبارتند از شیر، لبنیات، پنیر، ماست، توفو و سبزیجات دارای برگ سبز.
مواد غذایی با محتوای فسفر بالا
در مرحله بعد، ما غذایی داریم که سرشار از فسفر است. فسفر همراه با کلسیم به حفظ استحکام دندان ها کمک می کند. این به تقویت مینای دندان ها کمک می کند و مانعی قوی تر برای دندان های شما ایجاد می کند تا با اسیدها، قندها و نشاسته ها مبارزه کند که می توانند باعث پوسیدگی دندان شوند.
فسفر حداقل تا آنجا که فواید دندانی دارد، نوعی کمک برای کلسیم است. فسفر به تعادل سطح کلسیم در بدن انسان کمک می کند و این امکان را برای شما فراهم می کند تا به اندازه ای که برای محکم نگه داشتن دندان ها و استخوان های خود نیاز دارید، آن را حفظ کنید. غذاهای غنی از فسفر عبارتند از گوشت هایی مانند گوشت گاو، مرغ و بوقلمون و همچنین ماهی هایی مانند ماهی تن و سالمون. همچنین آن را در دانه های کدو تنبل، بادام، عدس، لوبیا قرمز، کینوا، برنج قهوه ای و محصولات لبنی پیدا خواهید کرد.
میوه ها و سبزیجات
میوه ها و سبزیجات نه تنها برای سلامت عمومی شما مفید هستند، بلکه اگر می خواهید دندان های خود را سالم نگه دارید، جایگزین فوق العاده ای برای غذاهای ناسالم هستند.میوه ها و سبزیجات دارای محتوای آب بالایی هستند، به این معنا که اگر به اندازه کافی از آنها بخورید، دهان شما هرگز خشک نخواهد شد. این گروه های مواد غذایی به تحریک تولید بزاق سالم کمک می کنند، به این معنا که دهان شما می تواند خود را تمیز کند و از شر باکتری هایی که می توانند باعث بیماری لثه و بوی بد دهان شوند خلاص شود.
یکی دیگر از چیزهای شگفت انگیز در مورد میوه ها و سبزیجات این است که بسیاری از آنها سرشار از فیبر هستند و بافتی ترد به آنها می بخشد. این کار با پاک کردن ذرات غذا به تمیز کردن دندان ها کمک می کند. در نتیجه، وقتی میوه و سبزیجات می خورید، پلاک زیادی در دهانتان گیر نمی کند. در نهایت، میوه منبع طبیعی قند است که به اندازه شکر تصفیه شده برای دندان های شما مضر نیست. سعی کنید میوه های بیشتری را به عنوان جایگزین دسر معمولی خود که سرشار از کربوهیدرات و شکر است، مصرف کنید. به این ترتیب، شما همچنان می توانید بدون نگرانی بیش از حد در مورد فرسایش مینا، خوراکی شیرین خود را دریافت کنید.
دسرهای بدون شکر
البته، اگر در مورد جلوگیری از پوسیدگی و فرسایش دندان جدی هستید، از مصرف شیرینی ها اجتناب کنید. به این معنا که کیک ها، آبنبات ها، غلات و سایر خوراکی های شیرین خود را با گزینه های بدون قند معاوضه کنید که از شیرین کننده های سالم و جایگزین استفاده می کنند که به دندان های شما آسیب نمی زند، مانند زایلیتول. می توانید دسرها و خوراکی های بدون قند را در فروشگاه های مواد غذایی سالم و فروشگاه های تخصصی پیدا کنید.
غذای غنی از اسیدهای چرب امگا
اسیدهای چرب امگا به دلیل خواص ضد التهابی خود شناخته شده اند که برای پوست، مفاصل و سایر قسمت های بدن انسان مفید هستند. اما آیا می دانسته اید که این چربی های سالم می توانند سلامت لثه را نیز بهبود بخشند.
التهاب، تورم و خونریزی از شایع ترین علائم بیماری لثه هستند. اما اگر مصرف سالم اسیدهای چرب امگا را داشته باشید، می تواند بافت نرم لثه های شما را تقویت کند و امکان دفاع بهتر در برابر بیماری های پریودنتال را در آنها ایجاد کند. بهترین منابع اسیدهای چرب امگا شامل ماهی های چرب مانند شاه ماهی، سالمون و ماهی خال مخالی هستند. شما همچنین می توانید آنها را از دانه چیا، گردو، کلم بروکسل، تخم مرغ و ادام تهیه کنید. اگر می خواهید مصرف اسیدهای چرب امگا خود را افزایش دهید، سعی کنید روزانه مکمل های روغن ماهی مصرف کنید.
نتیجه گیری
در حالی که نمک به خودی خود برای دندان ها و لثه های شما مضر نیست، اما همچنان در دراز مدت می تواند منجر به بروز مشکلات بهداشت دندان و دهان شود. خوردن غذاهای نمکی همراه با نشاسته می تواند منجر به پوسیدگی دندان شود و مشخص شده است که سدیم دندان ها را ضعیف کرده و منجر به خشکی دهان می شود که یکی از دلایل اصلی بیماری لثه است. بنابراین، حتی اگر بتوانید استدلال کنید که نمک برای دندان های شما مفید است، مصرف آن در حد اعتدال ایده عاقلانه ای است. رژیم غذایی خود را با غذاهای دیگری پر کنید که می توانند دندان ها و لثه های شما را تقویت کنند، مانند میوه ها، سبزیجات، و غذاهای غنی از کلسیم، فسفر و اسیدهای چرب امگا.
امیدواریم این راهنما نکاتی در مورد اثرات واقعی سدیم روی دندان ها به شما یاد داده باشد و به شما انگیزه دهد که برای سلامت دهان خود کمتر از آن بخورید. به این ترتیب، می توانید دندان های سفید مرواریدی قوی و سالم خود را بدون احساس گناه ناشی از خوردن غذاهایی که برای آنها مضر است، حفظ کنید.