چرا حس می کنم دندان هایم مزه دارند؟

این یک حس عجیب و غریب است که چندان به آن پرداخته نشده است که بسیاری از افراد هر از گاهی آن را تجربه می کنند – توانایی “چشیدن” یا احساس وجود دندان های خود. ممکن است هنگام خوردن، نوشیدن، کشیدن زبان روی دندان های خود یا حتی بیکار نشستن متوجه آن شوید. به نظر می رسد که دندان ها طعم یا بافتی متمایز دارند که اصلاً شبیه هیچ چیز دیگری در دهان شما نیست.

برخی آن را به عنوان طعم گچی، ترش یا فلزی توصیف می کنند. برخی دیگر می گویند زمانی که زبان روی دندان ها ساییده می شود، این احساس لطیف و متخلخل بیشتر است. ماهیت کیفی طعم دندان هر چه باشد، یک پدیده عجیب و غریب است که ما اغلب ساده از کنار آن می گذریم. تحقیقات علمی بسیار کمی این تجربه حسی پس زمینه که اکثر افراد به طور شگفت انگیزی به اشتراک می گذارند، را بررسی کرده اند.

عوامل احتمالی مؤثر روی مزه دندان

گرچه توضیح دقیق فیزیولوژیک مبهم باقی مانده است، چندین عامل تأثیرگذار بالقوه وجود دارند که چرا ما می توانیم طعم دندان های خود را حس کنیم:

پلاک و باکتری

یکی از شایع ترین دلایلی که ذکر می شود، تجمع پلاک روی سطح دندان است. پلاک یک فیلم زیستی است که از باکتری ها، مواد زائد دهان، اجزاء بزاق و مواد معدنی محلول در دندان ها و بزاق تشکیل شده است. با تجمع پلاک، بویژه در امتداد خط لثه و در شکاف های میکروسکوپی دندان، یک پوشش سطحی متخلخل برای باکتری ها فراهم می کند تا بتوانند آنجا ساکن شوند و رشد کنند. فرآیندهای متابولیک باعث آزاد شدن مواد زائد فرار مختلف توسط باکتری ها می شوند که طعم های متفاوتی دارند – اغلب تلخ، ترش یا فلزی توصیف می شوند.

بیش از ۷۰۰ گونه باکتری در پلاک دهان یافت شده است. با افزایش تعداد و فعالیت متابولیک آنها، بویژه بعد از وعده های غذایی یا در طول خواب شبانه، به نظر می رسد شدت طعم بدتر می شود. ترکیبات گوگردی آزاد شده توسط باکتری های پلاک خاصی، بوی بد تخم مرغ فاسد را ایجاد می کنند. پلاک با توجه به محل آن، تماس زبان با سطح دندان را بسیار بافت دارتر و قابل توجه تر می کند.

ترکیب دندان

علاوه بر پلاک، ترکیب خود دندان ها- عمدتاً کریستال های هیدروکسی آپاتیت که به صورت میله ها چیده شده اند – طعمی شبیه به نمک ملایم و معدنی دارد. فراساختار متخلخل مینای دندان و عاج زیرین آن ذرات باقی مانده میکروسکوپی را جذب می کند و به افزایش طعم کمک می کند. دندان ها همچنین به راحتی لکه ها و ترکیبات موجود در غذاها، نوشیدنی ها و سیگار را جذب می کنند که باعث تغییر طعم آنها می شوند.

عوامل احتمالی مؤثر روی مزه دندان
عوامل احتمالی مؤثر روی مزه دندان

تغییرات بزاق

بزاق به خنثی کردن و شستن مولکول هایی کمک می کند که روی دندان ها مزه های خنده دار ایجاد می کنند. اما جریان بزاق به طور گسترده ای متفاوت است – از تقریباً ۰ در شب تا حداکثر ۲ لیتر در روز به طور معمول. هنگامی که جریان بزاق کاهش می یابد، مانند هنگام خواب یا به دلیل مصرف برخی داروها، ذرات غذا و پلاک سریع تر روی دندان ها ایجاد می شوند. کم بودن مقدار بزاق همچنین به معنای رقیق شدن کمتر ترکیبات مزه محلول است.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  خونریزی لثه هنگام کشیدن نخ دندان

ترکیب بزاق همچنین در روز های مختلف متفاوت است، از جمله میزان متغیر نمک و آنزیم. تغییرات در pH بزاق، مواد معدنی و پروتئین ها روی چگونگی خنثی کردن طعم چسبیده به دندان تأثیر می گذارند.

آسیب میکرو

ترک ها و نقائص ریز در مینای دندان ناشی از جویدن، ساییدن یا بالا رفتن سن، سطح بیشتری را برای تجمع باکتری ها، پلاک ها و مواد زائد ایجاد می کنند. ترک ها این امکان را بوجود می آورند تا پلاک های راکد تشکیل شوند که دائماً مولکول های چشایی را سریع تر از بزاق پاک می کنند.

عادات بهداشتی دهان و دندان

عادات مناسب بهداشتی دهان و دندان مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه ضد عفونی کننده به طور فیزیکی باکتری ها، باقی مانده های مواد غذایی و پلاک هایی را از سطح دندان ها پاک می کنند که باعث ایجاد طعم ناخوشایند می شوند. بهداشت نامنظم امکان ادامه ایجاد تجمع ایجاد کننده طعم به آرامی را فراهم می کند. مواردی مانند تنفس دهانی و استفاده از تنباکو نیز می توانند باعث خشک شدن دهان شوند و مشکلات پلاک را بدتر کنند.

علل پزشکی

برخی از بیماری های مزمن نیز روی طعم دندان تأثیر می گذارند. سندرم شوگرن Sjogren’s syndrome و دیابت هر دو باعث کاهش جریان بزاق داخل دهان می شوند. رفلاکس معده می تواند باعث فرسایش مینای دندان و عاج توسط اسیدهای معده شود. عفونت سینوسی گاهی اوقات می تواند حس چشایی را تغییر دهد. داروهایی مانند آنتی هیستامین ها، دیورتیک ها، شل کننده های عضلانی و قرص های ضد درد، به عنوان یک عارضه جانبی ترشح بزاق را کاهش می دهند. همیشه دندانپزشک خود را از شروع مصرف داروهای جدید مطلع کنید.

چه زمانی طعم و مزه ماندگار دندان نگران کننده می شود؟

در بیشتر موارد، اینکه بتوانید گاهی اوقات طعم دندان های خود را بچشید طبیعی است. اما اگر طعم دندان بسیار واضح، مداوم و آزار دهنده باشد، باید فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید. ایجاد مکرر پلاک سنگین، حفره های درمان نشده، بیماری پریودنتال یا آبسه های دندانی می توانند باعث تشدید این مشکل شوند.

دندانپزشک شما می تواند هر گونه بیماری زمینه ای دندانی که با احساس طعم و مزه ارتباط دارد را شناسایی کند. یک پاکسازی تخصصی دندانی اغلب برای از بین بردن پلاک، جرم و باکتری های انباشته شده روی دندان ها و لثه ها توصیه می شود. برای مشکلات سرسخت مزه دندان، دندانپزشک شما ممکن است دهانشویه های ضد باکتری خاصی را تجویز کند.

اگر طعم دندان فلزی، شور یا تلخی تنها به یک دندان مجزا مربوط می شود، فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. این ممکن است نشان دهنده یک مشکل سلامت دندان باشد که به درمان فوری نیاز دارد، مانند:

چه زمانی طعم و مزه ماندگار دندان نگران کننده می شود؟
چه زمانی طعم و مزه ماندگار دندان نگران کننده می شود؟

چه چیزی باعث بدتر شدن طعم دندان می شود؟

عوامل زیادی می توانند روی شدت طعم دندان در روزهای مختلف تأثیر بگذارند:

  • زمان روز- مزه دندان ها در هنگام صبح به دلیل جریان کمتر بزاق در طول شب بیشتر مشخص می شود. هنگام خواب، باکتری های پلاک به راحتی در محیط خشک کهنه تکثیر می شوند.
  • خوردن و آشامیدن- مصرف نوشیدنی هایی که باعث ایجاد لکه روی دندان ها می شوند مانند قهوه، شراب یا چای، باعث تغییر رنگ دندان ها و جذب ترکیبات تلخ می شود. بقایای مواد غذایی به تشکیل پلاک کمک می کنند. غذاهای اسیدی مینای دندان را نیز از بین می برند.
  • سیگار کشیدن – دود سیگار در منافذ میکروسکوپی مینا و عاج دندان نفوذ می کند و لکه ها و مزه های بدی را به جا می گذارد که به سختی از بین می روند. کشیدن پیپ و سیگار از این هم بدتر است.
  • داروها – صدها نسخه و داروهای بدون نسخه شایع به عنوان یک عارضه جانبی، جریان بزاق را کاهش می دهند. بزاق کمتر باعث تجمع سریع پلاک می شود.
  • ساییدن یا فشردن – این عادات باعث از بین رفتن مینای سطح دندان به مرور زمان و افزایش شکاف های میکروسکوپی و ترک هایی می شوند که باکتری ها و ذرات را در خود جای می دهند. تنش عضلات فک نیز افزایش می یابد.
  • سن – دندان های مسن تر، شکاف ها، ترک ها، لکه ها و پاکت های بیشتری در اطراف پرکننده ها یا خط لثه ایجاد می کنند که در آنها پلاک به راحتی ایجاد می شود.
  • خشکی دهان – خشکی مزمن دهان باعث تسریع تشکیل پلاک و رشد بیش از حد باکتری ها می شود. دلایل آن عبارتند از نوشیدن آب بسیار اندک، تنفس دهانی در هنگام احتقان، شرایط خود ایمنی، دیابت یا برخی درمان های سرطان.
  • عفونت های دهان – آبسه ها، بیماری های لثه و حفره های همراه با پوسیدگی دندان، محیط های بی هوازی ایده آلی را برای رشد باکتری های بدبو ایجاد می کنند.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  بوی بد دهان و روکش دندان
بدتر شدن طعم دندان
بدتر شدن طعم دندان

عوامل مؤثر روی طعم دندان

عامل اثر روی طعم دندان
زمان روز به دلیل کاهش بزاق در طول شب، طعم آن در صبح بدتر می شود
سیگار کشیدن لکه ها و ترکیبات را جذب می کند و طعم بدی به جا می گذارد
داروها بزاق را کاهش می دهند و باعث ایجاد پلاک بیشتر می شوند
سن دندان های مسن تر ترک ها و شکاف بیشتری برای باکتری ها ایجاد می کنند
دندان قروچه فشردن دندان ها باعث از بین رفتن مینای آنها می شود و تنش روی فک را افزایش می دهد
نوشیدنی ها قهوه، چای، شراب، لکه ها و ترکیبات را جذب می کنند
عفونت حفره ها، بیماری لثه باعث افزایش باکتری ها می شوند
خشکی دهان بزاق کمتر باعث ایجاد سریع تر پلاک می شود
خوردن بقایای مواد غذایی باعث ایجاد پلاک بیشتر می شوند
غذاهای اسیدی به مرور زمان مینای دندان را فرسایش داده و به آن آسیب می رسانند

پیشگیری و مدیریت مزه های مزاحم دندان

هیچ کس نمی خواهد زندگی را با طعم های ناپاک و غیرطبیعی بگذراند که از دهان او سرچشمه می گیرند. خوشبختانه چندین مرحله برای مراقبت از خود وجود دارد که می توانید برای به حداقل رساندن طعم دندان انجام دهید:

  • حداقل دو مرتبه در روز به درستی مسواک بزنید و نخ دندان بکشید – این کار باعث از بین رفتن پلاک و بقایای مواد غذایی انباشته شده قبل از افزایش یافتن و شروع به رهاسازی مولکول های چشایی می شود. برای مسواک زدن کامل تمام سطوح وقت بگذارید.
  • زبان خود را تمیز کنید – باکتری ها و ذرات سرسخت روی سطح نرم و متخلخل قسمت عقب زبان شما انباشته می شوند. زبان را به آرامی خراش دهید یا مسواک بزنید که باعث کاهش باکتری های کلی در دهان می شود.
  • از غذاها و نوشیدنی هایی که باعث ایجاد لکه می شوند خودداری کنید – نوشیدنی هایی مانند قهوه و شراب قرمز به لک کردن دندان ها و تغییر مزه دهان بدنام هستند. مصرف غذاهای دارای رنگ دانه های قوی را محدود کنید.
  • آب زیاد بنوشید – هیدراته ماندن به طبیعی نگهداشتن جریان بزاق و خنثی کردن باکتری های دهان کمک می کند. برای یادآوری یک بطری آب همراه داشته باشید.
  • آدامس حاوی زایلیتول بجوید – حرکت جویدن جریان بزاق را تحریک می کند در حالی که زایلیتول از رشد باکتری ها جلوگیری می کند. طعم نعناع طبیعی را برای طراوت بوی دهان انتخاب کنید.
  • از یک دهانشویه ضد عفونی کننده استفاده کنید – به دنبال دهانشویه های ضد باکتری حاوی کلرید ستیل پیریدینیوم باشید که تا ساعت ها پس از شستشو از رشد باکتری ها جلوگیری می کند. حداقل یک بار در روز از دهانشویه استفاده کنید.
  • به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید – هر ۶ ماه یکبار یک پاکسازی تخصصی دندان و معاینات معمول برای رفع مشکلات احتمالی در مراحل ابتدایی انجام دهید. هرگونه طعم غیرعادی دندان را گزارش دهید.
  • درمان خشکی دهان را دریافت کنید – اگر خشکی مزمن دهان دارید از دندانپزشک خود در مورد داروهای تجویزی یا محصولات بدون نسخه برای تحریک ترشح بزاق بپرسید. این کار با تجمع پلاک مبارزه می کند.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  مزایا و معایب استفاده از روكش (كراون) دندان

با عادات بهداشتی سالم و دقیق دهان و دندان می توان طعم آزار دهنده دندان را کاهش داد. اما در صورت بروز هرگونه درد دندان، تورم، مزه بد یا سایر علائم نگران کننده، همیشه فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. دندان خود که می خواهد چیزی به شما بگوید را نادیده نگیرید!

عوامل مؤثر روی طعم دندان
عوامل مؤثر روی طعم دندان

سؤالات متداول درباره مزه دندان

چرا صبح ها بیشتر متوجه طعم دندان می شوم؟

جریان بزاق در دهان در طول خواب به طور قابل توجهی کاهش می یابد، اغلب تا ۹۵% یا بیشتر. با ترشح کمی بزاق در طول شب، باکتری ها و باقی مانده های داخل دهان سریع تر روی دندان ها انباشته می شوند. به طور کلی محیط خشک و کهنه در صبح، همراه با باکتری های بوی بد صبحگاهی دهان، طعم دندان را پس از بیدار شدن بیشتر نمایان می کنند.

آیا اگر دندان های من دائماً مزه داشته باشند برای سلامتی ام مضر است؟

نه الزاماً، اما مزه های ناخوشایند دندان، بویژه زمانی که با بوی بد دهان همراه باشند، می توانند نشان دهنده تجمع پلاک یا وجود مشکلات دندانی باشند. در صورتی که طعم دندان بعد از مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن از بین نرفت یا علائم نگران کننده دیگری داشتید، فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید. ایجاد پلاک سنگین مکرر در دراز مدت برای سلامت دهان و دندان ها مضر است.

چه چیزی باعث ایجاد لایه سفیدی می شود که در صبح روی دندان هایم مشاهده می کنم؟

این ماده سفید خمیری پلاک است – یک بیوفیلم متشکل از باکتری ها، بقایای مواد غذایی داخل دهان، اجزاء بزاق و مواد معدنی. تشکیل پلاک بلافاصله پس از مسواک زدن شروع می شود زیرا باکتری ها به سطح دندان می چسبند. با کاهش جریان بزاق در طول شب، پلاک ها سریع تر ایجاد می شوند که منجر به تشکیل لایه سفید قابل توجه در صبح می شود.

چرا طعم دندان بعد از نوشیدن شراب، قهوه یا چای بدتر به نظر می رسد؟

بسیاری از نوشیدنی های محبوب به دلیل ترکیبات رنگدانه به راحتی دندان ها را لکه دار می کنند. قهوه، چای سیاه و شراب قرمز همگی حاوی مواد رنگی عمیقی هستند که در حفره های میکروسکوپی و شکاف های مینا جذب می شوند. این ترکیبات علاوه بر ایجاد لکه، محیط شیمیایی روی سطح دندان ها را تغییر می دهند که بر جمعیت باکتری ها تأثیر می گذارد. باکتری های خاصی در نوشیدنی های خاصی رشد می کنند که باعث طعم بد دندان می شوند.

آیا باید از دهانشویه های قوی برای از بین بردن طعم دندان استفاده کرد؟

برای موارد خفیف، ابتدا یک دهانشویه ضد عفونی کننده بدون نسخه حاوی کلرید ستیل پیریدینیوم را امتحان کنید. اینها می توانند باکتری ها را کنترل کنند و بوی دهان را تا ساعت ها پس از شستشو تازه کنند. حتماً قبل از تف کردن دهانشویه را روی تمام سطوح دندان ها بچرخانید. اگر هنوز طعم ناخوشایند دندان را تجربه می کنید، دندانپزشک شما برای مبارزه با باکتری های سرسخت، می تواند دهانشویه های ضد میکروب قوی با غلظت های بالاتر از مواد فعال را ارائه دهد.

۰/۵ (۰ نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

*

code

فهرست
اگر نیاز به عکس رادیوگرافی دهان و دندان دارید کلیک کنید:اطلاعات بیشتر
error: