در این نوشته می خوانید:
فرنومFrenum یا فرنولوم Frenulum چیست؟
اکثر افراد در دهان خود دو دسته بافت به نام فرنوم دارند که داخل و اطراف لثه ها و دندان ها یافت می شوند. فرنوم یک تکه بافت واقعاً نرم است که به شکل یک خط باریک بین لثه ها و لب ها ظاهر می شود. می توانید آنها را در بالا و پایین حفره دهان خود پیدا کنید. همچنین یک فرنوم دیگر نیز وجود دارد که از پایه زبان امتداد یافته و درست در پشت دندان ها به کف دهان متصل می شود. افراد مختلف فرنوم های متفاوتی دارند. این فرنوم ها می توانند از نظر طول و ضخامت متفاوت باشند.
گاهی اوقات فرنوم ممکن است در اثر بوسیدن، غذا خوردن یا استفاده از ابزارهای دهانی مانند بریس ها کشیده یا پاره شود. گرچه این نوع آسیب ممکن است خونریزی زیادی داشته باشد، اما معمولاً به بخیه زدن یا سایر اقدامات پزشکی جدی نیاز ندارد. با این وجود، از آنجا که فرنوم پاره شده اغلب می تواند نشانه سوء استفاده باشد، برخی از دندانپزشکان برای فردی که نشانه های فیزیکی این نوع آسیب را دارد، درمان پیشنهاد می کنند.
اگر فرنوم شما دائماً پاره می شود، ممکن است دردناک و آزار دهنده باشد، بنابراین دندانپزشک یا جراح دهان ممکن است برداشتن آن با جراحی را توصیه کند. این نوع فرایند فرنکتومی نامیده می شود. اگر در فرنولوم دهانی خود مشکلات دائمی را تجربه می کنید، در صورت عدم درمان مناسب، دندان ها و لثه ها ممکن است به شدت آسیب ببینند.
انواع فرنوم
دو نوع اصلی فرنوم در دهان شما وجود دارند:
- فرنوم لبی: این نوع فرنوم در جلوی دهان و بین لب بالا و لثه بالا قرار دارد. همتای او بین لثه پایین و لب پایین قرار دارد. اگر در این نوع فرنوم مشکلی وجود داشته باشد، می تواند نحوه رشد دندان های شما را تغییر دهد و بر سلامت دندان های شما تأثیر بگذارد. بویژه می تواند لثه های شما را از ریشه دندان دور و آن را آشکار کند.
- فرنوم زبانی: این نوع فرنوم بین کف دهان و پایه زبان شما واقع شده است. این نوع فرنوم در اندازه های مختلفی وجود دارد و گاهی اوقات می تواند حرکت زبان شما را محدود کند. به این معنا که فرنوم کوتاه است و ما به این حالت گره زبانی می گوییم. اگر این اتفاق رخ دهد، می تواند روی نحوه حرکت زبان در دهان شما تأثیر بگذارد. این مشکل مخصوصاً برای نوزادان آزار دهنده است زیرا تغذیه صحیح نوزاد را دشوار می سازد.
از نظر تاریخی، فقدان فرنوم با شرایط ژنتیکی و رشدی مختلفی مانند سندرم اهلرز-دانلوسEhlers–Danlos syndrome مرتبط بوده است.
مشکلات احتمالی فرنوم
هدف اصلی فرنوم این است که لب پایین و بالا و همچنین زبان را به صورت درست و مناسب پشتیبانی کند و ثبات بیشتری در دهان شما ایجاد کند. اگر از بزرگی فرنوم رنج می برید، می تواند منجر به بروز مشکلات مختلفی شود که می تواند دندان ها، لثه ها و دهان شما را تحت تأثیر قرار دهد.
برخی از شرایطی که ممکن است در صورت بروز مشکل در فرنوم با آنها روبرو شوید عبارتند از:
- پارگی فرنوم
- ناهنجاری های رشدی در دهان شما
- مشکل در بلع
- مشکلات گفتاری اگر بواسطه کوتاهی فرنوم، زبان گرفته باشد
- اختلال در رشد سالم دو دندان جلوی فک بالای شما که ممکن است باعث ایجاد شکاف یا فاصله بین آنها شود
- تنفس دهانی و خروپف، به دلیل تغییر شکل در رشد فک، ناشی از رشد غیر طبیعی فرنوم
- مشکلات مربوط به شیردهی، به دلیل گره لبی یا گره زبانی در نوزادان
- شکاف ایجاد شده بین دندان های جلو
- دشواری در کشش کامل زبان
- دور شدن بافت لثه از روی ریشه دندان و نمایان شدن ریشه دندان
عوارض فرنوم ممکن است پس از جراحی های دهان نیز رخ دهند، که ناشی از مشکلات مربوط به تکنیک های جراحی هستند. یک جراح دهان باید هنگام برش بافت نرم در دهان شما بسیار مراقب باشد. بی نظمی می تواند باعث پارگی فرنوم شود که ممکن است منجر به بروز مشکلات دائمی در دندان ها و لثه های شما شود.
فرنکتومی Frenectomy چیست؟
فرنکتومی فرایندی است که در آن، بافت فرنوم شما را برداشته می شود. خوشبختانه، اکثر افراد پس از انجام موفق فرنکتومی، فوراً مزایای آن را احساس می کنند. این فرایند عادی معمولاً چند دقیقه طول می کشد و انجام آن بسیار ساده است. با وجودی که هنوز یک جراحی است، بیمار در کوتاه ترین زمان ممکن و با کمترین درد و ناراحتی، طی روزهای بعد مرخص خواهد شد. هنگام انجام جراحی فرنولوم، جراح ناحیه را بی حس می کند و برشی ایجاد می کند تا گرفتگی آن را آزاد کند یا گاهی اوقات آن را کاملاً برمی دارد.
بخیه ها فقط بسته به اندازه و شدت بافت فرنوم نیاز هستند. تکنیک مدرن “جراحی” از جراحی لیزری استفاده می کند، به این ترتیب آسیب بافتی کمتر و خونریزی به ندرت وجود خواهد داشت و زمان بهبودی بهتر خواهد شد.
فرنکتومی ممکن است به عنوان یک اقدام پیشگیرانه مورد استفاده قرار گیرد، بویژه در کودکان خردسال بدون دندان دائمی. ذکر این نکته مهم است که فرنکتومی باعث نخواهد شد که دندان هایی که از قبل فاصله دار بوده اند، به یکدیگر نزدیک شوند. به همین دلیل است که توصیه می شود قبل از انجام هر گونه جراحی فرنکتومی، هر گونه درمان ارتودنسی را تکمیل کنید.
پیرسینگ لبخند
برای داشتن لبخند پیرسینگ دار (یا سوراخ کردن فرنولوم)، فرنوم لبی شما (بافتی که لب بالا و لثه بالای شما را به یکدیگر متصل می کند) سوراخ می شود. لبخند پیرسینگ دار به این دلیل اینگونه نامگذاری شده است که نمی توان آن را دید، مگر اینکه لبخند بزنید. این سورپرایز ظریف، پیرسینگ لبخند را برای افرادی که به سوراخ کردن دهان نیاز دارند، به انتخابی عالی تبدیل می کند که نسبت به سایر انواع پیرسینگ های دهان کمتر کلیدی است. از آنجا که فرنوم شما بسیار نازک است، اکثر افراد نمی توانند این پیرسینگ را انجام دهند و همچنین بیشتر در معرض خطر پاره شدن فرنوم قرار دارند. با این حال، بهترین چیز در مورد این پیرسینگ جواهراتی است که هر بار که لبخند می زنید بیرون می آیند و باعث می شود که این نوع پیرسینگ یکی از برترین لوازم جانبی پیرسینگ های لب و دهان باشد.