در این نوشته می خوانید:
شاید فکر می کنید مراقبت از دندان ها تنها شامل دو مرتبه مسواک زدن و یک مرتبه کشیدن نخ دندان در طول روز، و مراجعه منظم به دندانپزشک است، اما آیا می دانسته اید برخی عادات نیز هستند که می توانند به دندان ها آسیب برسانند؟
- برخی از این عادات به آنچه می خورید (و نحوه خوردن آنها) مربوط می شوند.
- برخی از آنها به چیزهایی که می نوشید مربوط می شوند.
- دیگر عادات به انجام ورزش ها و دیگر کارهایی مربوط می شوند که ممکن است فکر کنید هیچ ربطی به دندان ها ندارند.
اکنون زمان آن رسیده است که بیشتر مراقب لبخند خود باشید. در این مقاله می خواهیم شما را بیشتر با این عادات آشنا کنیم.
دندان قروچه یا ساییدن دندان ها روی یکدیگر
دندان قروچه که در پزشکی به آن براکسیسم گفته می شود، تقریباً ۸% از افراد بزرگسال را تحت تأثیر قرار می دهد، در حالی که این عادت می تواند از زمان کودکی آغاز شود. افرادی که از این شرایط رنج می برند اغلب در طول شب و در حالی که خواب هستند دندان های خود را روی یکدیگر می سایند. از جمله علائم دندان قروچه درد فک، درد گوش، سر درد، و ساییدگی دندان ها هستند. علل ساییدن دندان ها روی یکدیگر کاملاً شناخته شده نیستند، اما عواملی مانند استرس، افسردگی، خر و پف کردن، و مصرف کافئین، الکل، و نیکوتین نیز می توانند نقش داشته باشند. از آنجا که این رفتارها می توانند بسیار ناراحت کننده باشند، بسیاری افراد می خواهند بدانند چگونه می توانند این عادت را ترک کنند.
هرچند هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما استفاده از محافظ دندان می تواند ابزار موثری برای کنترل آن در افراد بزرگسال باشد. دندانپزشک برای محافظت از دندان ها و ساختارهای دهان در برابر این عادت ممکن است برای شما اسپلینت دهان تجویز کند. از آنجا که کودکان در حال رشد هستند، ممکن است محافظ دهان برای آنها توصیه نشود، تا زمانی که رشد آنها کامل شود. هر چند هیچ شواهد علمی منسجمی وجود ندارد که تأیید کنند راهکارهای طبیعی برای دندان قروچه مؤثر هستند، اما می توانند مفید باشند و هیچ ضرری هم ندارند:
- قبل از مسواک زدن و رفتن به رختخواب خوراکی ترد بخورید. جویدن می تواند موجب آرام شدن ماهیچه های فک شود و احتمال ساییدن دندان ها روی یکدیگر در طول شب کمتر خواهد شد.
- روی فک خود کمپرس آب گرم بگذارید تا موجب آرام شدن ماهیچه های فک خود شوید.
- برای کاهش استرس که ممکن است منشاء دندان قروچه باشد، به طور منظم تمرینات یوگا انجام دهید.
باز کردن درب، یا پاره کردن اشیاء با دندان
همه ما احتمالاً برای یک بار هم که شده برای باز کردن بسته چیپس یا پیچاندن درب بطری از دندان های خود استفاده کرده ایم، کاری که تحت هر شرایطی باید از آن منع شوید. استفاده از دندان ها برای باز کردن می تواند به دندان ها آسیب برساند و منجر به لب پر شدن دندان ها، شکستن آنها و دیگر آسیب ها شود. اگر خوش شانس باشید، دندان آسیب دیده شما می تواند تنها با پر کردن درمان شود. در صورتی که آسیب بسیار شدید و عمیق باشد، ممکن است دندان شما برای حفظ ظاهر و عملکرد خود نیاز به درمان ریشه و روکش داشته باشد.
ورزش کردن بدون استفاده از محافظ دندان
همه ورزش ها خطر آسیب را دارند و مطمئناً صدمات دندانی استتثناء نیستند. این بویژه برای ورزش های پر برخورد مانند هاکی، بسکتبال، فوتبال آمریکایی و فوتبال صدق می کند. یک محافظ دندان ورزشی می تواند به کاهش خطرات آسیب های دندانی از قبیل شکستن دندان ها، کنده شدن آنها، و جابجایی مفصل فکی- گیجگاهی (TMJ) کمک کند. محافظ دندان می تواند از شدت آسیب های شدید به دندان ها و فک شما بکاهد و یکی از اجزاء ضروری محافظت کننده از ورزشکار است. محافظ دندان می تواند به صورت سفارشی ساخته شده باشد تا به خوبی روی دندان ها قرار گیرد به گونه ای که مانع تنفس یا حرف زدن شما نشود.
پیرسینگ زبان
انواع مختلف پیرسینگ های زبانی و دهانی می توانند به دندان ها و دهان آسیب برسانند. باکتری ها در محیط گرم و مرطوب رشد می کنند. متأسفانه، دهان محیطی فوق العاده برای عفونی شدن زخم هایی مانند زخم پیرسینگ است. درد و تورم تنها بخشی از مشکلاتی هستند که ممکن است پس از دریافت انواع پیرسینگ دهان تجربه کنید. پیرسینگ زبان می تواند موجب لب پر شدن دندان ها یا آسیب به بافت لثه ها شود، اگر با این ساختارها برخورد پیدا کند. مراقب استفاده از زیورآلات دهان و تماس آنها با دندان ها و آسیب به بافت های داخل دهان باشید.
پیرسینگ های دهانی نیاز به مراقبت های دقیق دارند. محل پیرسینگ باید تمیز نگه داشته شود و در صورت مشاهده هر گونه علائم عفونت (درد، تورم، تب و لرز) باید فوراً به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید. به طور منظم از دهانشویه استفاده کنید تا از رشد باکتری ها و عفونت پیشگیری نمایید. به طور دوره ای اطراف زیور آلات خود را چک کنید تا از بی خطر بودن آن اطمینان حاصل کنید. مراقب باشید به طور اتفاقی آن را قورت ندهید! قبل از ورزش و بازی، مخصوصاً ورزش های پر برخورد، پیرسینگ خود را خارج کنید و از محافظ دندان استفاده کنید.
سیگار کشیدن
تنباکو برای دندان ها، بافت های داخل دهان، و بدن مضر است. در اینجا تنها به برخی از مضرات سیگار برای سلامت دهان و دندان ها اشاره خواهیم کرد:
- این عادت موجب خشکی دهان می شود، که منجر به تشکیل و تجمع پلاک روی دندان ها می شود. کشیدن سیگار برای بیماری لثه نیز عامل خطر است، که یکی از دلایل اصلی از دست رفتن دندان در افراد بزرگسال است.
- استفاده از تنباکو موجب ایجاد لکه روی دندان ها می شود و خطر پوسیدگی های دندان را افزایش می دهد.
- کشیدن سیگار و مصرف تنباکو با افزایش احتمال سرطان های دهان و ریه همراه هستند.
استراتژی های بسیاری برای کمک به ترک سیگار وجود دارند. برای پیشگیری از این مشکلات یا پیشگیری از پیشرفت آنها با دندانپزشک خود صحبت کنید.
در مقاله بعد به دیگر عادات مضر دهانی خواهیم پرداخت…