در این نوشته می خوانید:
پالپوتومی چیست؟
ساختار دندان از سه بخش اصلی مینا، عاج و پالپ تشکیل شده است. پالپ بخش مرکزی دندان است که حاوی عصبها و رگهای خونی میباشد بنابراین بخش زنده دندان است.هنگامی که پالپ دندان آسیب میبیند باید تحت درمان قرار بگیرد. هدف از درمان پالپ در کودکان حفظ حیات دندان است تا بتواند بطور کامل تکامل یافته و ریشه کاملی داشته باشد.
پوسیدگی عمیق دندان و جراحات و ضرباتی که به دندان وارد میشود، ممکن است باعث آسیب دیدن پالپ دندان و نیاز به پالپوتومی شود. درمان پالپ به دو صورت پالپوتومی یا پالپکتومی انجام میشود. در پالپوتومی بافتهای آلوده و آسیب دیده پالپ از طریق تاج دندان تخلیه میشوند. پس از آن با کمک عامل ضد عفونیکننده عصبهای باقی مانده تمیز و ضدعفونی میشوند. پس از این مرحله تاج دندان بوسیله مواد ترمیمی یا روکش بازسازی می شود. پالپوتومی زمانی انجام میشود که هنوز بخشی از پالپ زنده بوده و میتوان آن را نجات داد. اما در مواردی که تمامی پالپ از بین رفته است پالپکتومی انجام میشود. در اینجا به تشریح روند پالپوتومی میپردازیم.
پالپوتومی چگونه انجام میشود
مرحله اول
ابتدا بیمار آرام میشود تا بر روی صندلی دندانپزشکی بنشیند و آماده درمان شود. در مورد کودکانی که اضطراب زیادی دارند باید با تکنیکهایی بتوان آنها را آرام کرد. گاهی اوقات دندانپزشک مرحله به مرحله درمان را به کودک توضیح میدهد. گاهی اوقات نیز دندانپزشک با تکنیک حواسپرتی، کودک را به صحبت گرفته و مشغول میکند.
مرحله دوم
بی حسی موضعی به لثه مالیده میشود. استفاده از این کرم بی حسی برای این است که بتوان ماده بی حسی را با سرنگ تزریق نمود. کرم باید سه تا پنج دقیقه بر روی لثه بماند تا تأثیر بگذارد.
مرحله سوم
بی حسی موضعی تزریق میشود.
مرحله چهارم
سر بیمار در موقعیت صحیح قرار گرفته و پس از بررسی رادیوگرافی ،دندانپزشک آماده تراش دندان میشود.
مرحله پنجم
با استفاده از ابزار مخصوص دندانپزشکی پوسیدگی دندان تخلیه و تمیز میشود.
مرحله ششم
پوسیدگی عمیق پالپ نیز تخلیه میگردد. این مرحله مشابه عصب کشی در بزرگسالان نیست.
مرحله هفتم
دارویی در پالپ قرار داده میشود تا خونریزی متوقف شود.
مرحله هشتم
دندان با مواد ترمیمی بازسازی میشود.
مرحله نهم
برای نصب روکش، بخشی از ساختار دندان تراشیده میشود تا اندازه آن مناسب روکش شود.
مرحله دهم
روکشی با اندازه مناسب انتخاب شده و آماده میشود.
مرحله یازدهم
روکش به دندان چسبانده میشود. روکش همانند کلاه کاسکت عمل میکند و از دندان محافظت مینماید.