در این نوشته می خوانید:
در صورتی که دندان شما به شکلی آسیب دیده است که پالپ آن عفونی شده یا صدمه دیده است، باید درمان ریشه انجام دهید. در طی درمان ریشه نواحی آسیب دیده و عفونی تخلیه شده و جای خالی آن با مواد مخصوصی پر میشود. در اینجا با عصبکشی و مرحله تمیز کردن محفظه پالپ بیشتر آشنا میشوید.
ابتدا با استفاده از تزریق بی حسی، ناحیه تحت درمان بی حس میشود تا در حین درمان دردی احساس نکنید. اگر پالپ دچار التهاب حاد شده باشد و درد زیادی دارد، ممکن است بی حس شدن آن کمی طول بکشد. در هر صورت دندانپزشک صبر میکند تا این ناحیه کاملاً بی حس شود.
پس از این، سوراخ کوچکی در سطح جونده دندان دریل میشود تا از طریق آن دندانپزشک به داخل دندان و محفظه پالپ دسترسی پیدا کند. در صورتی که دندان تحت درمان، جزء دندانهایی جلوئی (پیشین) باشد در سطح پشتی آن سوراخ ایجاد میشود.
تمیز کردن پالپ دندان
در این مرحله بافتهای مرده و آلوده پالپ از طریق سوراخ ایجاد شده در دندان خارج میشوند. برای کار از ابزارهای مخصوصی استفاده میشود. از آنجایی که این ناحیه بی حس شده است، هیچ دردی احساس نمیکنید. در این مرحله علاوه بر تخلیه مواد عفونی و سمی، شکل دهی ریشه نیز انجام میشود. شکل دهی به فرایندی گفته میشود که در آن دیواره های مجرای ریشه دندان تمیز و تراشیده میشود و به این ترتیب اندکی بزرگتر میشود. با این کار هر گونه مواد آلوده باقی مانده در دیواره ها بازسازی میشود و محفظه خالی آماده پر شدن میگردد.
ابزارهای مورد استفاده در تخلیه و تمیز کردن پالپ
در بیشتر موارد برای این کار از مجموعه ابزارهایی به نام فایل استفاده میشود (شکل بالا). ظاهر فایل شبیه به سوزن است اما انعطاف پذیر بوده و سطح آن زبر است. سطوح آن نیز سوهان مانند است.
دندانپزشک فایل را در محفظه پالپ بالا و پایین کرده و با حرکات پیچشی محفظه پالپ را تمیز میکند. به این ترتیب دیواره های مجرای ریشه تراشیده شده و تمیز و شکل دهی می شود.
دندانپزشک ممکن است از چندین فایل استفاده میکند به صورتی که قطر هر فایل یک سایز بزرگتر از فایل قبلی است. از آنجایی که برخی آلودگی ها در دیواره مجرای ریشه فرو رفته اند، تنها با این روش میتوان آنها را پاک کرد.
شستوشوی دندان بخش مهم فرایند تمیزکردن پالپ
دندانپزشک در حین تمیزکردن محفظه پالپ دندان، مرتباً دندان را شستشو میدهد تا تمام ذرات و آلودگیها از آن خارج شوند (شکل بالا).
محلولهای مختلفی ممکن است برای این منظور استفاده شود اما متداولترین آنها هیپوکلریت سدیم است. یکی از دیگر از فواید استفاده از محلول بلیچ خاصیت ضد عفونی کننده آن است.
ممکن است دندانپزشک محلول شست و شو را با نوک اولتراسونیک در دندان بهم بزند. در این صورت ممکن است احساس ارتعاش و لرزش در دندان داشته باشید. در آخر دندان با ماده مخصوصی پر شده و مهر و موم میشود.