اپکسیفیکاسیون چیست

آشنایی با ساختار دندان

پیش از پاسخ به این سؤال ابتدا باید اندکی در مورد ساختار دندان بدانیم.به ‌طور کلی دندان از دو بخش اصلی تاج و ریشه تشکیل شده است.

بخش سفید رنگ بالای دندان در تصویر بالا تاج و بخش خاکستری پایین آن ریشه نام دارد.
بخش سفید رنگ بالای دندان در تصویر بالا تاج و بخش خاکستری پایین آن ریشه نام دارد.

تاج‌ بخش سفید رنگ دندان است که بیرون از لثه قرار دارد و ریشه بخشی از دندان است که به عنوان پایه و لنگر دندان عمل کرده و آن را در استخوان فک محکم نگه می‌دارد. هنگامی که آسیب ‌دیدگی یا پوسیدگی دندان به ریشه میرسد، باید درمان‌های مرتبط با ریشه انجام شود.

تعریف اپکسیفیکاسیون

اپکسیفیکاسیون (apexification) به عملی گفته میشود که برای تحریک رشد ریشه یا بسته ‌شدن نوک ریشه انجام می‌شود. مثلاً در مواردی که نوک ریشه (اپکِس) باز است، ممکن است اپکسیفیکاسیون توصیه شود. باز بودن نوک ریشه اغلب در دندان‌هایی دیده می‌شود که هنوز به طور کامل رشد نکرده ‌اند یا ریشه آنها در اثر فرایندی به نام باز جذب ریشه (resorption) فرسایش یافته و از بین رفته است.

در صورتی که نوک ریشه باز باشد، درمان مجرای ریشه ( روت کانال) با عوارض و پیچیدگی ‌هایی مواجه می‌شود چرا که مهر و موم کردن مجرای ریشه با روش‌های معمول دشوار بوده و یا امکان‌ پذیر نیست.

اندودنتیست دندانپزشکی است که دو سال آموزش تخصصی در زمینه درمان مشکلات پالپ و ریشه (از جمله باز بودن نوک ریشه) دیده و تجربه کافی در این زمینه دارد. هدف از درمان اپکسیفیکاسیون (apexification) ایجاد سد بافتی سخت در انتهای ریشه دندانی که اپکس باز دارد، می‌باشد. این درمان کمک می‌کند مجرای ریشه را بتوان به شکل معمول مهر و موم کرد.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  کاشت ایمپلنت یا درمان ریشه؟ بخش دوم

اپکسیفیکاسیون معمولاً درمانی موفق است اما در برخی موارد هنگامی که سد ایجاد شده در انتهای ریشه کامل تشکیل نمی‌شود و یا فرایند باز جذب ریشه ادامه پیدا می‌کند، نهایتاً درمان با شکست مواجه می‌شود. در شرایط این چنینی ممکن است نیاز به درمان جراحی انتهای ریشه و یا کشیدن دندان وجود داشته باشد.

 پیش از عمل اپکسیفیکاسیون

ابتدا معاینه اولیه صورت می‌گیرد تا وضعیت دندان بیمار مشخص شود. پیش از عمل به مدت چهار تا شش ساعت نباید هیچ داروی مسکنی مصرف کنید. این کار برای این است که در صورت وجود علائم و تست ناحیه تحت درمان، اندودنتیست بتواند به نشانه های آن پی برده و متوجه وضعیت شود.

پس از عمل اپکسیفیکاسیون

در طول درمان، دارویی در مجرای ریشه دندان قرار داده شده و سپس با مواد پر کننده موقتی، دندان پر می‌شود. استعمال دارو باید به صورت دوره ‌ای هر ۶ تا ۱۸ ماه دوباره تکرار شود. از آنجایی که تعداد جلسات درمانی و طول درمان بستگی به تشکیل سد بافتی در نوک ریشه دارد و این امر  در شرایط مختلف متفاوت است، نمی‌توان زمان دقیقی برای آن مشخص نمود. با این حال معمولاً دکتر فواصل مشخصی را برای تعویض مجدد دارو تعیین می‌کند. این فواصل ممکن است هر دو تا چهار ماه یکبار تعیین شود. هنگامی‌که مشخص شد سد انتهای ریشه کامل تشکیل شده است، درمان مجرای ریشه تکمیل می‌شود. در آخر برای گذاشتن ترمیم نهایی بر روی دندان باید به دندانپزشک مراجعه نمایید.

۰/۵ (۰ نظر)
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

*

code

فهرست
اگر نیاز به عکس رادیوگرافی دهان و دندان دارید کلیک کنید:اطلاعات بیشتر
error: